RENAULT TRUCKS T OPTIFUEL

Renault Trucks T Optifuel е возило создадено да троши помалку гориво веќе од првиот километар.

Во понуда се пет верзии – со мотор DTI 11 од 430 и 460 KS и мотор DTI 13 од 440, 480 и 520 KS. Од сега моторот DTI 13 има систем за вбризгување на гориво од заеднички вод. Потрошувачката на гориво е значително помала поради подоброто согорување.

Le TÜV Rheinland, независна организација за сертификација, потврдува дека Renault Trucks T Optifuel возилото троши околу 10,9% помалку отколку класичните возила од тој вид*

Аеродинамична опрема

Renault Trucks T Optifuel ја има целата аероднимачина опрема што ја намалувa отпорноста на воздухот:

 • прилагодлив спојлер на покривот,
 • странични спојлери,
 • спојлери интегрирани со фаровите,
 • продолжени врати,
 • странични облоги,
 • продолжетоци на страничните облоги,
 • аеродинамични продоложетоци на браникот и
 • предни браници со завеси против прскање прилагодени на типот на шасијата и големината на тркалото.

 

Возилото има гуми  Michelin X® Line™ ENERGY™ со мала отпорност на тркалање.

интелигентни технологии

Renault Trucks T Optifuel исто така има и голем број на интелигентни технолошки решенија, како што се:

 • мењач Optidriver со заклучување на режимот за напојување,
 • регулатор на брзини Eco Cruise Control со функциите Soft Cruise Control и Optiroll,
 • воздушен компресор со спојка,
 • пумпа со променлива контрола на проток и
 • и функција на автоматско исклучување на моторот.

 

Optivision ja комбинира топографијата на патиштата и зачуваните рути со помош на сензор за да ја искористи најефикасната и најсиплатлива стратегија за промена на брзината.

помала тежина

Renault Trucks T Optifuel има голем број на алуминиумски компоненти кои што ја намалуваат неговата тежина за неколку стотици килограми, како што се:

 • aалуминиумски резервоар за воздух,
 • алуминиумски резервоар за гориво,
 • алуминиумски тркала Alcoa,
 • алуминиумски држачи на црево за приколка,
 • алуминиумско влечно седло*,
 • лесна шасија,
 • лесна задна воздушна суспензија и
 • лесна погонска осовина

 

УСЛУГИ НА OPTIFUEL ПРОГРАМАТА

Представуваат глобално решение за намалување на трошоците на гориво:

 • Optifuel обука за подготовка на возачите за рационално возење
 • Optifuel Infomax за анализа на потрошувачката на гориво и стилот на возење.


Optifleet е систем за управување со возниот парк кој што им овозможува на возилата да разменуваат информации со базата на податоци во реално време со цел:

 • утврдување на географската локација на возилото,
 • следење на потрошувачката на гориво на воизлото,
 • следење и управување со работното време на возачите и
 • комуникација со возачите.

 

*Направена е споредба помеѓу два Renault Trucks T влечно возило 4x2: возило Renault Trucks T Optifuel и возило Renault Trucks T Standard. Сите овие возила имаат мотор Euro 6 DTI 11 од 430 KS, како и иста диференцијална брзина (2,64). Две возила се натоварени со товар од 32 тони. Тестирањето е направено на траса долга 200 km, што представува модел за предовз на долги растојанија. Двајца возачи завршија Optifuel курс, односно обука за економично возење.