Svedočanstvo

Секоја вечер, 15 премиум продавници во Париз ги добиваат своите испораки со електричен камион

DISTRIBUCIJA

3min
Renault Trucks D ZE Guerlain

Повратни информации – април 2020 година

Sandrine Sommer е главен директор за одржливост во Guerlain од 2007 година. Премиум брендот за мириси, нега на кожа и шминка користи Renault Trucks D 100% електрични возила од мај 2014 година. Се осврнуваме на шест години интензивни испораки.

 

Renault Trucks D Z.E Guerlain Illustration

« Во мај 2014 година, Guerlain донесе одлука повторно да го измисли урбаното логистичко решение за испорака до нашите 15 продавници во центарот на Париз, вклучувајќи ја и нашата продавница на Авенијата Шанзелизе бр. 68. Избравме да одиме на струја! Важно е да се разбере дека нашата компанија е целосно посветена на спроведување на стратегија за одржлив развој од 2007 година преку четирите главни приоритетни области на еко-дизајн, биолошка разновидност, заштита на климата и општествена одговорност.

Guerlain: социјално поддржувачка убавина дадена со одржлива мобилност

Како главен директор за одржливост и член на управниот одбор на Guerlain, многу сум горд што нашите 4.000 вработени, од кои 2.500 работат на нашите меѓународни пазари, сите се посветени да работат за поодржлив свет. Природата е наша инспирација од почетоците на компанијата во 1828 година, а пред повеќе од 13 години го направивме зачувувањето на природата централно во сè што правиме. Нашата цел на целата компанија сега е да бидеме јаглеродно неутрални до 2028 година. Ова значи намалување на тежината на пакувањето на нашите производи - ние, на пример, ја намаливме тежината на нашата тегла за крем Imperial Orchid за неверојатни 60% - и го намаливме влијанието на јаглеродот во транспортот.

За да ни помогне да ја исполниме таа цел, го контактиравме нашиот добавувач на логистика Speed ​​Distribution во 2014 година за да идентификуваме чисто и ефикасно решение за навремена испорака за нашите 15 продавници во Париз. Speed ​​Distribution предложи да го пробаме тогашниот прототип на електричен камион од 16 тони: Renault Trucks D. Шест години подоцна, сè уште го користиме истото возило - го обновуваме нашиот договор за изнајмување годишно - и дури го нарече „Бумбар“ според амблемот на нашата компанија и нашата секојдневна посветеност на заштитата на пчелите.

Досег од 200 km со нула емисија на штетни гасови

Одлучувајќи да користиме електричен урбан камион, не само што ги намаливме нашите годишни емисии на јаглерод за 30 метрички тони, туку успеавме и да ја зголемиме ефикасноста. Фактот дека камионот е целосно тивок значи дека сега можеме да доставиме до нашите продавници ноќе. Што значи дека сите 15 продавници можат да бидат сигурни дека се целосно снабдени веднаш штом ќе се отворат следното утро. Нашите продажни консултанти се исто така горди што ги информираат своите клиенти за овој систем. Некои дури го искористија тоа како предност кога им ја објаснуваат нашата посветеност на клиентите кои се повеќе се загрижени за заштитата на животната средина.

Камионот поминува повеќе од 125 милји секоја вечер патувајќи помеѓу нашиот производствен центар во Шартр, складиштето на Speed ​​Distribution во Иври-сур-Сен и нашите 15 продавници во центарот на Париз. На почетокот, имавме одредени грижи за опсегот на работа на возилото, но се покажа дека е совршено прилагоден на нашите потреби. Како резултат на тоа, успеавме да постигнеме вистински доблесен круг, бидејќи постигнуваме нула емисии од почетокот до крајот на логистичкото патување, наместо само во последната милја.

Се разбира, колку и да е ефикасен, електричен камион сам никогаш не може да ги намали сите наши емисии на CO2, од кои повеќето се генерираат од воздушниот транспорт на нашите производи, но придонесува за намалување не само на нашиот CO2 , азотниот оксид (NOx) и емисиите на фини честички, но и нашето загадување со бучава. Се покажа како вистински успех во регионот на Париз, не барем во однос на нашиот корпоративен имиџ. „Бумбарот“ беше користен дури и како подвижна берберница надвор од нашите продавници во ноември 2016 година, како поддршка на Movember  добротворен настан за собирање средства.

Не се сомневам дека одржлива мобилност во град средини има светла иднина во Guerlain, а ние веќе гледаме слични проекти во Белгија, Италија и Шпанија. »

Хемичарот и инженер за пакување Сандрин Сомер е главен директор за одржливост на Guerlain од 2007 година. Таа е член на Управниот комитет на компанијата за мириси од нејзиното назначување на оваа стратешки важна улога. Нејзината мисија: да го намали влијанието врз животната средина и општеството на познатиот Мезон. Нејзината цел: да постигне јаглеродна неутралност до 2028 година.

Set canonical URL
Off